Søndagstanker 26.juli


26.juli 8. søndag i treenighetstiden

Hvem vil jeg tjene? Hvem vil jeg sette min lit til?

Av Målfrid H. Bjørgaas

Dere skal ikke samle skatter på jorden, hvor møll og mark ødelegger, og hvor tyver bryter inn og stjeler. Men dere skal samle skatter i himmelen, der verken møll eller mark ødelegger og tyver ikke bryter inn og stjeler. For der skatten din er, vil også hjertet ditt være.

Øyet er kroppens lampe. Om øyet ditt er klart, er det fordi kroppen er fylt av lys. Men om øyet ditt er sykt, er det fordi kroppen er fylt av mørke. Er nå lyset i deg mørke, hvor dypt blir ikke da mørket!

Ingen kan tjene to herrer. Han vil hate den ene og elske den andre, eller holde seg til den ene og forakte den andre. Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon. Matteus 6, 19-24

 

Dagens tekst er en del av Bergprekenen. "Jesus så folkemengden, og gikk så opp i fjellet og talte til disiplene sine", står det før vår tekst. Følgerne av en blogg er de som følger med jevnlig og ønsker å la seg påvirke. Denne gangen forholdt ikke Jesus seg til den store, kanskje nysgjerrige folkemengden, men til "følgerne", de som ble med til fjells, sikkert opp noen bratte bakker, de spesielt interesserte.

"Der møll og mark ødelegger", det var et kjent bilde for tilhørerne. Mat som blir lagret på et sted med møll og mark varer ikke lenge, men blir snart uspiselig og må kastes. Ingen vil vel samle skattene sine et slikt sted!

Hva er mine og dine skatter og hvor gjemmer vi dem? "Der skatten din er vil også hjertet ditt være", sier Jesus. En annen gang sa han det slik: "Det hjertet er fullt av, det sier munnen". Vi vet intuitivt at han har rett i akkurat det. Det vi er opptatt av, det som betyr mest for oss, hjertene våre kan rives i filler hvis det tas fra oss. På søndagsskolen lærte vi at det viktigste er å ha Jesus i hjertet. Det er fint, problemet er bare at hvis Jesus skal få plass der så er det en del andre ting som ikke får plass. Og det er litt kinkig, for vi vil helst ikke gå glipp av noe! Og det er jo greit å sikre seg litt.....

Jeg kjenner forresten utrolig mange mennesker som burde gitt mer plass til Jesus og mindre til mye annet. Det er så mange griske i verden, det er så mange egoister, folk som svikter og bedrar sine nærmeste og tjener seg styrtrike på de fattiges bekostning. De bør jo høre litt på det Jesus har å si i denne teksten, eller hva?

Hvem var det Jesus snakket til igjen? Følgerne. Det er vel oss, det? Ikke alle de andre?

Og så drar det seg til, han begynner å bli litt nærgående når han nevner Mammon. Og at vi må velge: "Ingen kan tjene to herrer".

Hvem  er egentlig denne Mammon som vi ikke kan tjene samtidig som vi tjener Gud?  Ordet kommer fra arameisk (mamon) og betyr "rikdom", eller «det man setter sin lit til».

Hva setter jeg min lit til? Jeg må nok innrømme at jeg hører til den rike flokken med masse materiell velstand og sikkerhet. Jesus møtte en rik ung mann en gang. Han ble utfordret på å tjene Gud framfor Mammon. Han gikk bedrøvet bort for han eide mye, står det. (Matt 19,22)

Hvem vil jeg tjene? Hvem vil jeg sette min lit til?

Kjære Gud, la meg sette min lit til deg, og ikke gå bedrøvet bort, selv om jeg eier mye. Hjelp meg å bruke det jeg eier til gode for fellesskapet! Velsign mine skatter og la meg tjene deg!

 Foto: www.freechristimages.org

Tilbake